Spark logo

Blockchain

Er is veel aandacht voor blockchain in supply chain en logistiek. Toch is het voor veel bedrijven nog (deels) onbekende materie. We leggen graag vanuit Spark! - Living Lab uit waar de kansen en voordelen zitten van het gebruik van blockchain en aanverwachte technologie in supply chains. Vragen? Neem contact met ons op!

Wat is blockchain?

Blockchain, een gedecentraliseerde database die vooral bekend is geworden als technologie achter Bitcoin en platformen zoals Ethereum. Hoe kunnen supply chains gebruiken maken van deze technologie? Betreft dit dan direct cryptocurrencies, of zijn er meer mogelijkheden en voordelen? En wat zijn nu smart contracts? We leggen het graag uit! Of probeer het zelf met de simulatie.

TNO neemt een positie over blockchain, a downloadable position paper from TNO:

Future of blockchain in supply and logistics (English, July 2022)

Video's

Deze videoreeks geeft kort weer wat blockchain is en wat de toegevoegde waarde is voor trade finance. Deze reeks hoort bij de teaching case "TradeIX: Blockchain-enabled trade finance in global supply chains", ontwikkeld door Erik Hofmann, Maximilian Enthoven, en Sara Fallegger van Institute of Supply Chain Management, aan de  University of St.Gallen (HSG).

Blockchain simulatie

Zelf ervaren hoe een supply chain gebruik kan maken van blockchain? Probeer deze demo eens van een 'digital twin' op de blockchain. Onderstaande videoreeks legt de simulatie uit, waarna het via deze link zelf is te ervaren.